top of page

Stadig flere rideskolene satser på kompetanseheving

Totalt 13 deltakere fra 10 bedrifter har nå fullført modulkurset "Bærekraftige Rideskoler", utviklet gjennom samarbeidet Rideskoler.no, som består av Norsk Hestesenter, Norges Rytterforbund og Bransjeforeningen for rideskoler.
Totalt 13 deltakere fra 10 bedrifter har nå fullført modulkurset "Bærekraftige Rideskoler", utviklet gjennom samarbeidet Rideskoler.no, som består av Norsk Hestesenter, Norges Rytterforbund og Bransjeforeningen for rideskoler.

Bærekraftig fremtid for flere rideskoler 

Den siste helgen i mars ble deltakerne samlet igjen for å gjennomføre den tredje og siste modulen på Norsk Hestesenter, Starum. I tillegg til årets deltakere, deltok også noen fra tidligere kursrunder som ikke hadde hatt mulighet til å være med på modul 3 da de tok kurset. Kurset har fokus på kvalitet, vekst, lønnsomhet og rideskolenes sentrale betydning for sporten. Det samler engasjerte deltakere fra hele landet – fra Østfold i sør til Narvik i nord.


Blant deltakerne var både store og små rideskoler, veletablerte aktører og nyoppstartede virksomheter, samt andre engasjerte innen hestesporten.


– Det er mye jeg tar med meg i min drift, selv om jeg ikke direkte driver en rideskole. Jeg ville anbefalt dette kurset til alle som driver med hest, sier Ragnhild Rekanes, som til daglig driver Bø og Lifjell Turridning.


Omdømme og kulturbygging 

Fredagen startet med et foredrag av Camilla Garman fra Rikstoto, administrerende direktør i Norsk Rikstoto. Hun løftet frem viktigheten av å jobbe kontinuerlig med omdømmebygging. Gjennom egne erfaringer som elev i rideskolen, har hun god kjennskap til det lokale miljøet og som administrerende direktør i Rikstoto, delte hun innsikt i hvordan man bevisst kan styrke sitt omdømme. Deltakerne jobbet videre med gruppeoppgaver knyttet til temaet og diskuterte aktuelle eksempler. Kvelden ble avsluttet med felles middag og hyggelig samvær.


Fokus på hestevelferd 

Veterinær Torunn Knævelsrud – dommer, leder av TKr og tidligere seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet – holdt et viktig foredrag om hestevelferd, med særlig fokus på rideskolehestene. Hun startet med å definere dyrevelferd og hvordan forståelsen av begrepet har utviklet seg. Knævelsrud poengterte at vurdering av hestevelferd ofte handler om ytre faktorer som fôring, trening og stell – såkalte ressursfaktorer – men at disse alene ikke gir hele bildet. For å forstå hvordan hesten faktisk har det, må vi også observere atferd og vaner, og stille spørsmål ved hvorfor hesten reagerer som den gjør.


Knævelsrud understreket at hesten må være både fysisk og mentalt klar for oppgaven den stilles overfor, og gikk inn på belastningen og vårt ansvar som eiere og drivere av rideskoler


Godt hovstell, skrittarbeid og variert mosjon ble fremhevet som forebyggende tiltak. Hun tok også opp helseplager som kolikk, halthet og magesår, og pekte på at god ridning og omsorg gir bedre helse og livskvalitet. Foredraget åpnet også for refleksjon og erfaringsdeling rundt god hestevelferd i praksis.


Bærekraftig økonomi og bedriftsutvikling i praksis 

I forkant av modulen hadde deltakerne arbeidet med sine egne bedriftshåndbøker, samt løst en hjemmeoppgave med fokus på økonomi. Her skulle deltakerne hente ut resultat- og balanserapporter, og sette egne tall inn i maler for å beregne beleggsgrad, pris per ridetime og økonomisk status for driften.

Lotta Hillbom fra Svenska Ridsportförbundet – som også deltok som foredragsholder på den første modulen – ledet undervisningen i denne siste samlingen.

Hoveddelen av helgen var viet økonomi og forretningsdrift. Hillbom guidet deltakerne gjennom sentrale nøkkeltall og verktøy for økonomisk bærekraft i rideskolevirksomhet. Deltakerne fikk jobbe videre med egne bedriftshåndbøker og konkrete metoder for videre utvikling.


– Vi gir dem verktøy for økonomistyring og innsikt i hva som påvirker inntekter og kostnader i denne typen virksomhet. De får med seg mange verktøy for å utvikle rideskolen sin til å bli bærekraftig – både økonomisk og driftsmessig, sa Hillbom.


Vertskap og kundebehandling 

Søndag tok Hillbom for seg temaet vertskap og kundebehandling. Hun delte tips om markedsføring og kom med råd om hvordan man best tar imot ansatte, kunder og nye besøkende. Temaet skapte gode diskusjoner og deling av erfaringer blant deltakerne.


Å finne riktig kandidat 

Til slutt fikk deltakerne møte Ola Limoseth fra Altero Utvikling, som holdt et innlegg om ansettelser. Han fokuserte på hvordan man som arbeidsgiver kan legge til rette for ansatte, og hva som er viktig i prosessen med å finne den rette kandidaten.


Samarbeid for fremtiden 

Kurset ble avsluttet med en oppfordring om å fortsette samarbeidet og kunnskapsdelingen mellom rideskolene. Sammen kan vi lære av hverandre og bidra til å styrke bransjen.


Norsk Hestesenter, Norges Rytterforbund og Bransjeforeningen for rideskoler ser frem til å fortsette arbeidet med å utvikle bærekraftige og fremtidsrettede rideskoler.


Videre kurs vil bli annonsert på rideskoler.no.

 
 

Norges Rytterforbund

Tlf: 21 02 90 00

Adresse: Sognsveien 73, 0854 Oslo

E-post: nryf@rytter.no

Norsk Hestesenter

Tlf: 61 16 55 00

Adresse: Starumsvegen 71, 2850 Østlia

E-post: hanne.dahl@nhest.no

Følg oss på sosiale medier!

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page